Psalmii mesianici – Psalmul 15,10

„Hristos in Vechiul Testament”

Prof. dr. Nicolae Neaga

Editura Renaşterea,

Cluj-Napoca, 2007

4. Învierea din morţi (15, 10)

Dintre textele de conţinut mesianic face parte şi Ps. 15,10:

„Căci nu vei lăsa sufletul meu iadului, nici nu vei da pe cuviosul tău să vadă stricăciune”

Sufletul” este traducerea lui „nefeş”, acest cuvânt derivă de la verbul ebraic care înseamnă a sufla, substantivizat în suflare, duh. Sufletul nu este parte constitutivă a fiinţei corporale, ci locatarul principal al corpului omenesc. În lumea de dincolo sufletul trăieşte independent de corp. De moarte şi urmările ei nimeni nu scapă. Credinciosul ideal doreşte ca sufletul lui să aibă o soartă diferită de a altor muritori.

„Şeol” = iad indică una dintre cele două stări de după moarte. Iadul este locul de nefericirea, locuinţa de după moarte a celor răi, „focul veşnic”, cum îi zice Mântuitorul. Ce este şeolul (iadul) ne-o spune Ecclesiastul 9,10: „locul unde nu se află nici o faptă, nici punere la cale, nici ştiinţă, nici înţelepciune”. Cu timpul, noţiunea se precizează; astfel, în Noul Testament (Mt 16, 18; FA 2,27) este împărăţia morţilor păcătoşi. Iadul are porţi zăvorâte, chei la porţile sale şi stăpân temut. Cuvântul românesc „iad” derivă de la cuvântul grecesc ce înseamnă întunecos, nevăzut; în Iliada este imperiul lui Pluton (zeul iadului), adică lumea cea de sub pământ, locuinţa morţilor, prin analogie: moarte, mormânt.

„Hasid”, „sfântul”. „cucernicul”, „cel cuvios”, „alesul” indică partea materială din om.Preocupările acestui psalm privesc viaţa de dincolo. Cu privire la ea, profetul are noţiuni precise, ca şi referitor la componentele fiinţei umane. Pătruns de credinţă, mai ştie că dincolo de orice experienţă există o lume nouă, mântuitoarea de trup şi suflet; de ea se vor învrednici numai aleşii lui Dumnezeu. Prin Sfântul Petru (FA 2,25) şi Sfântul Pavel (FA 13,25), Noul Testament referă psalmul la Hristos, ca precizare a nestricăciunii şi a nemurii de care s-a învrednicit, după cum arată şi [Fericitul] Teodoret.

~ de Petre pe octombrie 28, 2008.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: