Pr. Arsenie Muscalu

„Fărâmături duhovniceşti”

Pr. Arsenie Muscalu

Aşezământul Vasiliada,

Bucureşti, 2005

Se recomandă citirea Psaltirii în post în mod special? Se spune că poate fi primejdioasă. În ce sens?

prarsenieNu ştiu cum poate să fie primejdioasă Psaltirea. Nu poate să fie primejdioasă Psaltirea în nici un fel. Sfântul Vasile cel Mare spune că mai degrabă să stea soarele pe cer decât să înceteze citirea Psaltirii. Este un lucru apărut în ultima vreme – nu ştiu cum a apărut acest lucru. Este mai mult ca o sminteală, ca o piedică pusă în faţa oamenilor, ca să se îndoiască şi să nu mai citească Psaltirea. Deci, întâi, în perioada postului este foarte mult recomandată citirea Psaltirii. Şi la slujbele din biserică, la mânăstiri, ea se citeşte mai mult decât în afara posturilor. Adică, în afara posturilor, la slujbele din mânăstire se citeşte întreaga Psaltire în decursul unei săptămâni. În perioada Postului Mare, se citeşte de două ori Psaltirea, în fiecare săptămână. Deci Psaltirea este potrivită – lectura Psaltirii, citirea Psaltirii – este foarte potrivită cu postul şi nu este primejdioasă în nici un fel, aşa cum nu este primejdioasă rugăciunea. Pentru că ce este altceva decât tot o rugăciune: ar însemna că şi rugăciunea este primejdioasă, dacă Psaltirea este primejdioasă. Deci, nu este primejdioasă în nici un fel. Ce pot, totuşi, să spun despre asta? E adevărat că în Psaltire sunt exprimate anumite lucruri într-un anumite fel: găsiţi acolo şi blesteme (psalmul 108), şi un mod de exprimare care arată aşa ca un fel de răzbunare, un fel de luptă cu vrăşmaşii. Mai întâi că peste tot unde este vorba de vrăşmaşi, noi trebuie să înţelegem pe vrăşmaşul nevăzut. Psaltirea descrie lupta sufletului cu vrăşmaşii nevăzuţi. Psalmul de blestem este un psalm profetic şi el se referă la Iuda. Dumnezeu caută să ne atragă spre sine şi să ne depărteze de cele rele prin toate mijloacele: şi prin făgăduinţe, şi prin lucruri bune, şi printr-un fel de ameninţări.

Vorbeşte fiecăruia după felul cum poate să înţeleagă. De aceea, acele blesteme (în psalmul 108), întâi, am spus, se referă în mod profetic la Iuda. Apoi ele pot avea şi rolul de a-i trezi pe cei care sunt mai împietriţi, mai obraznici, mai lipsiţi de simţire. De unde pot apărea unele ispite: în momentul în care omul se întărâtă în chip pătimaş, citeşte Psaltirea cu patimă, ca şi cum şi-ar blestema vrăşmaşii, pe cei care i-au făcut rău, în clipa în care omul face lucrul acesta, e de aşteptat să se aleagă cu multe ispite. Dar nu din cauza Psaltirii, ci din cauza felului cum o citeşte. Deci, Psaltirea nu poate să aducă nici un fel de rău, aşa cum nu ne aduce nici un fel de rău rugăciunea. Fiecare însă trebuie să simtă care este puterea lui şi s-o citească după puterea lui, să nu exagereze. Să-şi aleagă ceva după puterea lui, să nu citească numai aşa de dragul de a citi, urmărind numai cantitatea.


22 răspunsuri to “Pr. Arsenie Muscalu”

  1. puterea psaltrii nu are margini.depinde de cum e citita cu suflet cu lacrimi cu ochii psaltirea iti da puterea de care ai nevoie iti da iubirea de care ai nevoie.dupa cum e citita asa si puterea ei creste se revarsa asupra ta de tot cee ai nevoie,adica setea de dumnezeu e o hrana a sufletului si e cea mai de pret.

  2. APROPO DE PSALMUL 108:mi s-a spus ca persoana care ma uraste,daca-l citeste poate sa ma omoare…acea persoana chiar mi-a transmis mesajul ca o sa mor si ca nu-mi spune de unde stie.

  3. Nu cred ca este adevarat, sfatuiti-va cu un parinte. Propriu zis nu exista psalmi de blestem. In cazul de fata avem profetii referitoare la Iuda.

    Petre (administrator blog)

  4. E ADEVARAT CA TREBUIE SA AI BINECUVINTARE DE LA DUHOVNIC PT. A CITI PSALRIREA

  5. da, citirea Psaltirii se face neaparat cu binecuvantare de la duhovnic sau de la parintele tau duhovnicesc; lectura se face cu post, negru daca se poate, iar la Parintele Arsenie Boca am gasit
    sfatul de a citi toti psalmii dar fara cei cu blesteme pentru ca altfel, citez aproape textual” s-a dus totul”.

  6. eu am vazut la o emisiune la trinitas in care zicea un parinte ca nu trebuie binecuvantare pentru a citi psaltirea

  7. care sunt psalmii fara blesteme?

  8. Maica Siluana

  9. […] Arsenie Muscalu care a fost duhovnic la Patriarhia din Bucureşti, lămureşte mai bine că “Psaltirea nu este primejdioasă”. Acum să descâlcim această situaţie tragică. E adevărat pe cât am văzut că versetele de […]

  10. Cum se citeste Psaltirea cu post neaparat sau se poate citi si cand nu postesti?

  11. indiferent cum citesti Psaltirea, cu gandul , cu inima, cu post sau fara post negru, cu smerenie sau cu nadejde, aceasta activitate personala este urmata de foarte multe incercari, ispite, teste; deci , parerea mea de practicant este sa fim foarte atenti asupra motivului sincer care ne determina sa citim Psaltirea. Vrajmasul nu suporta aceasta activitate ! Intariti-va cei ce ravniti a citi Psaltirea. Mirenii nu au acea protectie de grup sau de truda duhovniceasca care este intr-o manastire…Doamne ajuta!

  12. tot nu m-am lamurit cum se citeste Psaltirea.care catisme si in ce zile ale saptamanii?

  13. […] P. Arsenie Muscalu: Se recomandă citirea Psaltirii în post în mod special? Se spune că poate fi … […]

  14. eu am citit PSALTIREA,dar cu binecuvantarea unui parinte,a fost si este foarte bine

  15. […] P. Arsenie Muscalu: Se recomandă citirea Psaltirii în post în mod special? Se spune că poate fi … […]

  16. trebuie sa-mi fie frica sa citesc psaltirea?

  17. Doamne eu de la 20 ani am avut numai necazuri si foarte mari unele chiar greu de suportat pentru unul obisnuit (mirean) ca mine,vorbesc si scriu in acest moment cu o sinceritate mare de tot, si acum am 50 si tot in necazuri sunt mai mari ,mai mari si din ince in ce mai mari vin. Eu citesc mereu sunt zile cand citesc Sf Scripturi si cate sapte ore dar pasltirea am spicuito numai,daca numai de la cititul Scripturilor si diverselor rugaciuni am atatea necazuri si probleme care nu se mai termina fara voia mea binenteles dar cu citirea Sf Psaltiri cate vor mai veni inca,dupa toate cate am citit pe blog-rile credinciosilor unii spun intr-un fel altii …. Mi-ar place sa citesc Psaltirea dar sincer spun ca daca vor mai veni altele peste mine nustiu cum am sa le mai suport i-mi este tare frica pentru ca eu sunt un om normal. Doamne ajuta si pazeste de necazuri si ispite pe toti cei care vor sa citeasca Sf. Psaltire . Doamne Ajuta.

  18. Sunt un om obisnuit, lucrez peste hotare, nu am duhovnic am un baietel de 3 luni si simt ca vreau sa ma apropii putin de Dumnezeu… Ultima oara de cand m-am spovedit are mai bine de un an… Am voie sa citesc in fiecare zi Psaltirea? Dati-mi va rog un raspuns. Va multumesc mult.

  19. numai in post se citeste Psaltirea?

  20. nhma

Lasă un comentariu