Psalmii mesianici – Psalmul 117,22

„Hristos in Vechiul Testament”

Prof. dr. Nicolae Neaga

Editura Renaşterea,

Cluj-Napoca, 2007

Piatra cea din capul unghiului (117, 22)

Ultimul psalm mesianic este 117, 22. Sunt celebrele cuvintele: „Piatra pe care au nesocotit-o ziditorii s-a făcut cap al unghiului”.

Piatra care nu are nici o întrebuinţare, este fără valoare, omul o calcă în picioare. Îndată ce este aşezată între două moşii, ca piatră de hotar sau îndată ce este pusă în temelia unei clădiri, piatra creşte în importanţă, pentru că pe ea se întemeiază dreptul de proprietate sau se sprijină un întreg edificiu. „Piatra” este, în rând întâi, imaginea lui Israel cel neluat în seamă, dar a cărui faimă creşte apoi. În cazul acesta „ziditorii” sunt păgânii. În rândul al doilea, „piatra” este Mesia, căci şi la Isaia 28,16, unde avem un text paralel cu acesta, piatra este Mesia, de aceea se zice acolo: „Cel ce se bizuie pe ea nu se va clătina” (Is 28,16). La Matei 21, 42 piatra este Hristos. Psalmistul îl va fi numit „piatra cea din capul unghiului, pentru că El avea să unească atât pe iudei, cât şi popoarele păgâne, cele două mari părţi constitutive ale omenirii privite din punct de vedere religios, într-o unică zidire mare a lui Dumnezeu, într-o biserică”. Acelaşi înţeles îl are „piatra” şi în restul Noului Testament (Mc 12,10; Fapte 4,11; 1 Petru 2,7).

Sf. Ioan Hrisostom pleacă de la Matei 21, 42 şi Luca 20, 17 pentru a justifica conţinutul mesianic al psalmului, iar Sf. Atanasie de la Ef. 2,15. Dacă cu privire la unii psalmi există oarecare îndoială, convingerea despre mesianismul psalmului 117 este mai răspândită. Cităm pe Origen, Augustin, Teodoret, Damian (sec. XI). Sf. Părinţi diferă între ei doar în mici detalii. Mai plin de amănunte este Teodoret; el fixează amănunte, pe care mulţi le trec cu vederea. Astfel, „piatra cea din capul unghiului” este Hristos, o latură a unghiului reprezintă pe Iudei, alta pe păgâni, ziditorii sunt fariseii, saducheii, preoţii şi cărturarii. Astfel, se vede ca un fir roşu purtându-se deasupra psalmilor Regele excepţional şi împărăția lui cea fără sfârşit.

~ de Petre pe aprilie 11, 2009.

Lasă un comentariu