Staretul Varsanufie de la Optina

„Sfaturi către monahi şi omilii către mireni”

Staretul Varsanufie de la Optina

Editura Evanghelismos, 2003

Îmi scrie un intelectual foarte tulburat:

„Mă simt foarte rău. Cele dinafară toate îmi merg bine. Familia mea este unită în dragoste. Femeia mea este bună. Răul este că nu am pe nimeni căruia să îmi deschid inima. De aceea sunt mereu obosit sufleteşte. Femeia mea nu mă înţelegere. Copiii sunt mici. Ce-mi rămâne de făcut? Cum să mă eliberez de această durere sufleteasca?”

I-am răspuns sfătuindu-l să citească Psaltirea. Acolo, la Psalmul 93 va afla cuvintele: „Doamne, când s-au înmulţit durerile în inima mea, mângâierile Tale au veselit sufletul meu”. „Stăruie asupra acestui stih şi citeşte mereu toata Psaltirea. Şi cred că Domnul te va uşura”.

A trecut puţin timp şi am primit o scrisoare de la el.

„Am făcut ascultare. Am început să citesc Psaltirea. Dar nu înţeleg nimic.”

I-am răspuns:

„Stareţul Ambrozie a dat următorul răspuns într-o împrejurare asemănătoare: „Tu nu înţelegi, dar diavolii o înţeleg foarte bine şi fug departe de tine. Citeşte-o.” Şi deşi acum nu o înţelegi însă încet-încet vei începe să o înţelegi. Eu nu ştiu ce se va întâmpla, dar îţi repet: citeşte Psaltirea în fiecare zi câte puţin. Şi Domnul nu te va lăsa, ci va veni cu mila Sa, te va ajuta şi te va mângâia; pentru totdeauna. Amin”.


2 răspunsuri to “Staretul Varsanufie de la Optina”

  1. Si Parintele Paisie credea la fel. Intr-adevar, uneori niciun cuvant nu gaseste ecou in inima mea impietrita, dar cand da Domnul, cate un verset se lumineaza si se arata pe deplin adevarat in imprejurarile vietii mele. Mare ajutor de la Domnul Psaltirea, oricum am putea noi s-o citim! E un leac; e si carja, si carma duhovniceasca.

  2. Adevarul adevarat este
    Aceasta experienta am avut-o si eu cand eram in Romania , sotul meu injura de cele Sfinte si multa amaraciune era in casa, am primit o Psaltire de la soacra mea si o tineam pe masa din bucatarie deschisa si cand aveam timp citea m din ia mere si mereu,. Dupa ceva timp sotul meu sa lasat de injurat si alt miracol a inceput sa mearga la Biserica.
    Va sfatuiesc sa cititi din Psaltire in or ce vreme.
    Cu multa sincetitate Aurica

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: