Psalmii mesianici – Psalmul 8,4

„Hristos in Vechiul Testament”

Prof. dr. Nicolae Neaga

Editura Renaşterea,

Cluj-Napoca, 2007

3. Coroana creaturilor (8, 4)

„Ce este omul că – ţi aduci aminte de el şi fiul omului că-l iei în seamă? Cu puţin mai mic decât îngerii, cu slavă şi cinste l-ai încununat, stăpân peste lucrul mâinilor sale”.

„Omul” din întrebarea „ce este omul” este traducerea lui „enoş”. Acest substantiv derivă de la un radical („anaş”) care înseamnă slab, moale, fragil, puţin şi caracterizează pe om ca fiinţă trecătoare. O paralela izbitoare avem în Ps. 103, 15: „Omul? …. Zilele lui sunt ca iarba…”.

Verbul „zakar” înseamnă mai mult decât a-ţi aminti, a te gândi la cineva. Verbul se foloseşte în legătura cu grija pe care o poartă Dumnezeu omului. Aşa şi-a adus aminte de Noe, după potop (Fc 8,1) oprind apele, de Avraam şi a scos pe Lot din mijlocul pericolului (Fc 19,29).

„Fiul omului” este traducerea lui „ben adam”, originalul ebraic spune mai mult: Adam îl derivă de la „adama” – pământ; deci  pământeanul, fiu al pământului. Expresia ebraică îl aduce pe om în legătură cu cele trecătoare, din care este alcătuită fiinţa sa.

„Meelohim” se poate traduce cu „decât Dumnezeu”. S-a acceptat în genere această interpretare. De altfel, nici asemănarea omului cu Dumnezeu nu este străină scripturii (conf. Fc 1,26-27). Versetul 7 favorizează prima traducere şi nu pe a Septuagintei. Nu îngerii, ci Dumnezeu este stăpân. Omul este creat nu după chipul îngerilor, ci „după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu”. Mai puţin decât Dumnezeu este omul prin moarte, această comparaţie se potriveşte şi cu îngerii, astfel de exemplu Teodoret zice: „prin moarte omul este făcut mai mic decât îngerii”.

„Lucrul mâinilor” sunt făpturile, indicate în versetul 8 şi 9, pe care omul le stăpâneşte în chip regal.

Această mare idee despre demnitatea omului, Sfântul Pavel o aplică la Hristos (Ev. 2, 6-8), făptura în care se întâlneşte desăvârşirea omenească în cel mai înalt grad, cum zicea Origen.

~ de Petre pe octombrie 21, 2008.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: