Pr. Savatie Bastovoi despre Psalmul 50 (7)

Istorisire despre psalmul 50 al prorocului şi împăratului David

De Savatie Baştovoi

Sursa: Blogul Pr. Savatie

Întoarce faţa Ta de la păcatele mele şi toate fărădelegile mele şterge-le.

Prorocul pare să pună prin aceste cuvinte legămîntul unei vieţi noi. El îi cere lui Dumnezeu să-şi întoarcă faţa, aşa cum face orice om care este prins într-o faptă de ruşine. Parcă ar spune: dă-mi răgaz ca să apar altfel în faţa Ta, îndreptat, curat. Dar nu se arată încrezător în propria dreptate, ci aşteaptă curăţarea de la Dumnezeu însuşi. Cu alte cuvinte, el pare să spună: ajută-mă să stau înaintea Ta curat de orice păcat, pentru că, păcătos fiind, îmi este greu să mă las privit de faţa Ta, de vreme ce această apropiere mă arde, amintindu-mi de nedreptatea mea.

David este prins între două porniri contrare: pe de o parte, de a se ascunde de Dumnezeu, din pricina păcatului făcut, iar pe de alta, de a se alipi de Dumnezeu, deoarece simte iubirea Lui. Însă focul iubirii este mai mare decît cel al ruşinii, mistuind-o, precum a zis şi un alt om foarte iubit de Dumnezeu: „Dragostea alungă frica” /Epistola I a Apostolului Ioan 4, 18.1/.

Prorocul David, chiar şi după cădere, dar poate mai ales acum, este plin de această dragoste atotbiruitoare. Nu este nici o nepotrivire în aceste cuvinte, de vreme ce însuşi Hristos a spus că cel cărui mult i se iartă, mult iubeşte /Evanghelia după Luca 7, 47/. Inima prorocului se revarsă spre Dumnezeu cu o îndrăzneală neînţeleasă pentru cei care nu cunosc măreţia dragostei, îndrăzneală pe care şi Apostolul Petru a arătat-o la vederea lui Hristos după înviere, alergînd spre El prin apă, sărind nerăbdător din barcă, deşi cu trei zile mai înainte se lepădase de trei ori de Învăţătorul său iubit.

Prorocul David, în acest moment al iertării, trăieşte această paradoxală revărsare a dragostei pe care a dovedit-o şi apostolul Petru la vederea lui Hristos cel înviat, Hristos de care se lepădase. Cu siguranţă, ceea ce l-a făcut pe Petru să alerge cu toată deschiderea spre Hristos, după ce se lepădase de El, a fost dragostea Mîntuitorului care se revărsa în acele clipe ale întîlnirii asupra lui Petru. Aceeaşi dragoste o simte revărsîndu-se asupra sa şi prorocul David, de aceea spune: „Întoarce faţa Ta de la păcatele Mele”.

Pe de altă parte, faţa lui Dumnezeu nu poate să stea alături cu păcatele. Mai bine zis, Dumnezeu arde păcatele prin ivirea Sa. De aceea şi David va spune cu alte ocazii: „Arată faţa Ta şi ne vom mîntui” /Psalmul 79, 4; 20/. Trebuie să înţelegem că şi acum Prorocul s-a învrednicit de vederea feţei lui Dumnezeu, vedere care l-a curăţat cu totul de păcatele şi fărădelegile sale.

~ de Petre pe octombrie 3, 2008.

Un răspuns to “Pr. Savatie Bastovoi despre Psalmul 50 (7)”

  1. Un secret: văzând la Părintele Savatie această tâlcuire mi-a venit gândul să postez o parte din Comentariile la Psalmi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: