Pr. Savatie Bastovoi despre Psalmul 50 (5)

Istorisire despre psalmul 50 al prorocului şi împăratului David

De Savatie Baştovoi

Sursa: Blogul Pr. Savatie

V

„Că, iată, întru fărădelegi m-am zămislit şi întru păcate m-a născut maica-mea”. Prorocul deplînge aici calea oamenilor pe pămînt, care nu este ferită de păcat. Cine se naşte din patimă, nu poate fi ferit de patimă. Nu este o fărădelege, desigur, nunta şi naşterea de prunci, dar David pare să contrapună aici zămislirea din patimă a oamenilor cu zămislirea cea neîntinată şi mai presus de fire a Mîntuitorului Hristos. „Tu singur eşti fără de păcat şi ferit de orice pornire pătimaşă chiar din naştere, eu însă sînt rob al firii, urmare a patimii cu care m-au zămislit părinţii mei, patimă din patimă care doar prin Tine a căpătat izbăvire”.

Că David a avut în vedere comparaţia omului căzut cu Omul Hristos, ne-o arată stihul următor: „Că (dar) iată, adevărul ai iubit, cele nearătate şi cele ascunse ale înţelepciunii Tale mi le-ai arătat mie”. Doar prin mila lui Dumnezeu omul poate ieşi din mreaja patimilor. David pune întoarcerea sa de la păcat doar pe seama lui Dumnezeu. Iubirea de adevăr a lui Dumnezeu nu suferă să vadă făptura căzută, de aceea i se descoperă în diferite chipuri. Credem că David se referă aici şi la faptul că a fost readus la realitate de prorocul Nathan, dar credem că se referă şi la alte lucruri minunate pe care i le-a descoperit Dumnezeu de-a lungul timpului şi care, odată cu această cădere, s-au văzut şi mai măreţe.

Cele ascunse ale înţelepciunii lui Dumnezeu, pe care le-a văzut David, credem că sînt patimile şi moartea lui Hristos prin care păcătoşii au căpătat izbăvire. Legea poruncea uciderea cu pietre pentru păcatul lui David, dar, primind înainte de vreme har din harul jertfei lui Hristos, prorocul a fost miluit, nu după legea veche, ci după legea nouă, care pe atunci era „ascunsă”.

Reclame

~ de Petre pe septembrie 26, 2008.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: