Despre presupusa primejdie a citirii Psaltirii

„Fărâmături duhovniceşti”

Pr. Arsenie Muscalu

Aşezământul Vasiliada,

Bucureşti, 2005

Se recomandă citirea Psaltirii în post în mod special? Se spune că poate fi primejdioasă. În ce sens?

Nu ştiu cum poate să fie primejdioasă Psaltirea. Nu poate să fie primejdioasă Psaltirea în nici un fel. Sfântul Vasile cel Mare spune că mai degrabă să stea soarele pe cer decât să înceteze citirea Psaltirii. Este un lucru apărut  în ultima vreme – nu ştiu cum a apărut acest lucru. Este mai mult ca o sminteală, ca o piedică pusă în faţa oamenilor, ca să se îndoiască şi să nu mai citească Psaltirea. Deci, întâi, în perioada postului este foarte mult recomandată citirea Psaltirii. Şi la slujbele din biserică, la mânăstiri, ea se citeşte mai mult decât în afara posturilor. Adică, în afara posturilor, la slujbele din mânăstire se citeşte întreaga Psaltire în decursul unei săptămâni. În perioada Postului Mare, se citeşte de două ori Psaltirea, în fiecare săptămână. Deci Psaltirea este potrivită – lectura Psaltirii, citirea Psaltirii – este foarte potrivită cu postul şi nu este primejdioasă în nici un fel, aşa cum nu este primejdioasă rugăciunea. Pentru că ce este altceva decât tot o rugăciune: ar însemna că şi rugăciunea este primejdioasă, dacă Psaltirea este primejdioasă. Deci, nu este primejdioasă în nici un fel. Ce pot, totuşi, să spun despre asta? E adevărat că în Psaltire sunt exprimate anumite lucruri într-un anumite fel: găsiţi acolo şi blesteme (psalmul 108), şi un mod de exprimare  care arată aşa ca un fel de răzbunare, un fel de luptă cu vrăşmaşii. Mai întâi că peste tot unde este vorba de vrăşmaşi, noi trebuie să înţelegem pe vrăşmaşul nevăzut. Psaltirea descrie lupta sufletului cu vrăşmaşii nevăzuţi. Psalmul de blestem este un psalm profetic şi el se referă la Iuda. Dumnezeu caută să ne atragă spre sine şi să ne depărteze de cele rele prin toate mijloacele: şi prin făgăduinţe, şi prin lucruri bune, şi printr-un fel de ameninţări.

Vorbeşte fiecăruia după felul cum poate să înţeleagă. De aceea, acele blesteme (în psalmul 108), întâi, am spus, se referă în mod profetic la Iuda. Apoi ele pot avea şi rolul de a-i trezi pe cei care sunt mai împietriţi, mai obraznici, mai lipsiţi de simţire. De unde pot apărea unele ispite: în momentul în care omul se întărâtă în chip pătimaş, citeşte Psaltirea cu patimă, ca şi cum şi-ar blestema vrăşmaşii, pe cei care i-au făcut rău, în clipa în care omul face lucrul acesta, e de aşteptat să se aleagă cu multe ispite. Dar nu din cauza Psaltirii, ci din cauza felului cum o citeşte. Deci, Psaltirea nu poate să aducă nici un fel de rău, aşa cum nu ne aduce nici un fel de rău rugăciunea. Fiecare însă trebuie să simtă care este puterea lui şi s-o citească după puterea lui, să nu exagereze. Să-şi aleagă ceva după puterea lui, să nu citească numai aşa de gradul de a citi, urmărind numai cantitatea.

Publicitate

~ de Petre pe septembrie 13, 2008.

41 răspunsuri to “Despre presupusa primejdie a citirii Psaltirii”

 1. eu sunt un permanent inceput si greu priceput iertati-ma rogu-va

 2. e de mare folos citirea psaltirei,ocitesc si eu la vremea postului.Aduce liniste sufletului ar trebui sa o citesc zilnic dar lenea si neglijenta….Stiu ca e bine sa fii CURAT,A si sa nu maninci carne, ori dupa astfel de pauze se reia greu citirea,se amina,se prelungeste pauza.Conditiile optime sint in postsi bucuria sfanta e mare atunci.

 3. Psaltirea trebuie citita cu binecuvantare de la duhovnic..Psaltirea are putere mare…si citind prea mult din ea….si fara binecuvantare…crestinul poate avea mari ispite!.

 4. Si Psaltirea trebuie..RUGATA..nu citita ca o carte de literatura oarecare..

 5. Eu am avut si am multi vrajmasi vazuti care au fost si sunt in stare sa-mi ia viata pt. A-mi lua averea banii casa!un calugar m-a sfatuit sa citesc acatistul sfintei cruci inainte de a citi psaltirea!are mare putere psaltirea si dumnezeu raspunde imediat!dumnezeu ia impiedicat pe toti dusmanii mei sa-mi faca rau!slava lui!

 6. Eu am avut canon sa citesc psalmi din psaltire si nici nu am inceput macar sa citesc ca am si fost ispitit. Deci ispitele nu vin pentru ca citesti psaltirea ci vin atunci cand te angajezi spre Dumnezeu. Fara ispitire nimeni nu se poate desavarsi si deci avem nevoie sa fim ispititi ca sa cunoastem atat slabiciunile cat si imperfectiunile noastre. Un sfant spunea:”Nu va temeti de ispite ca diavolul fuge de crucea lui Hristos”. Viata in Hristos este o lupta continua, de aceea si spunem ca suntem biserica luptatoare, pentru ca luptam. Fara lupta nu se poate inainta in bine. Alta cale afara de lupta nu exista…
  Psaltirea se citeste numai cu binecuvantare de la duhovnic.
  Cine citeste psaltirea ar fi bine sa nu continue cu pacatele ci sa se spovedeasca si sa le lase. Ar fi bine deasemenea sa tina post si sa faca fapte bune. Cel mai bine este sa discute fiecare cu duhovnicul si sa faca ascultare, daca face de capul lui o sa se pagubeasca si nu o sa-i ajute la nimic.

 7. am inceput si eu sa citesc psaltirea si imi da o mare liniste sufleteasca un ajutor ca nici mie numi vine sa cred ma ajuta Dumnezeu in tot ce gindesc mare e puterea lui Dumnezeu sa o citeasca fiecare ca nu este nici un fel de pericol dimpotriva

  • nu e pericol si mai ales de citesti noaptea daca e cu binecuvantarea duhovnicului. Nu stiu de ce zic unii ca e periculos. Sa fie oare ca nu stim noi citi cu patos?

 8. Eu am citit psaltirea de mai multe ori si mi-a fost de mare ajutor.Nu am avut nici o dezlegare de la duhovnic si mi-a mers ff bn.Din moment ce te rogi Dumnezeu nu te lasa,doar ca am citit-o in 9 zile.

 9. Citesc psaltirea de cate ori vreau sa+i multumesc lui D.zeu pt binefacerile si mila
  care mi-o arata.Si ca multumire ce poti citi oare decat psalmii lui David care
  multumesc domnului ca l-a scapat de vrajmas(diavol).Eu cred ca Psaltirea se
  citeste si la bucurie nu numai la intristare,si mai cred ca cel care citeste Psaltirea
  nu pt ajutor ci pt,razbunare,razbunarea se intoarce asupra lui.De aceea trebuie
  „‘sa te pregatesti'”inainte de a citi Psaltirea,adica,sa te eliberezi de ura si rautate
  care se poate intoarce asupra ta,si s-o citesti cu gand bun si senin lasandu-te in
  mana Lui D.zeu Tatal ca sa-ti fie de folos.
  Dana – Pitesti

 10. am avut si eu canon de la parinte staret.se citeste pt a inlatura vrajmasul nevazut ,sau ca o rugaciune.daca poti aprinde si o lumanare astfel rugaciunaa ta se inalta.D”ne ajuta si un Paste BInecuvantat!

 11. Se poate citi Psaltirea de catre o mama necajita al carei fiu are farmece facute de soacra lui care doreste sa-l indeparteze da mama si de toate rudele ei ? este adevarat ca trebuie cititi mai multi psami intr-o zi si numai dupa ora 24 ? Daca ma poate ajuta cineva ,astept raspuns.Daca ma puteti ajuta sa-mi scap copilul de aceste farmece ,spuneti-mi cum pot caci sunt tare necajita. Multumiri multe .

  • Margeti 9 vineri la rand fara intrerupere si dati maslu la o biserica care simtiti ca este aproape de sufletul dvs,luati si haine de-ale fiului sa fie citite…treceti in acel bilet fiul,nora si soacra la dusmani presupusi ptr ca numai d-zeu stie cat este de vinovata….cititi psaltirea dar in termen de 9 zile si cu lumanare aprinsa,daca puteti noaptea este ff bn ideea este sa cititi in liniste si ptr binele fiului…in acelasi timp dati acatiste si la alte biserici (manastiri la sfinte moaste si atingeti cu hainele lui de sfinti) si spovaditi-va inainte de toate.D-zeu sa va ajute!

  • eu am intrebat parintele de la noi, de la scoala, are importanta un singur lucru, sa citim cu credinta acesti psalmi, nu conteaza in ce moment din zi sau din noapte o citim, conteaza sa nu ne lasam de ea DELOC

 12. Multumesc mult Mirela ;acum nu pot merge la maslu pentru ca fiul nu este in tara si eu sunt la el sa am grija de nepoata;sotia nu mai sta cu el pentru ca ea avrut sa-si mute parintii aici in Spania si baiatul nu a vrut;nu primesc atatia bani incat sa se poata intretine toti si din cauza asta ,nora a inchiriat un apart.si s-a mutat cu parintii ei si copilul sta o saptamana la ea,o sapt .la baiatul meu;eu stau acum aici si baiatul nici un cuvant nu vorbeste cu mine,ba imi vorbeste si urat;citesc Psaltirea ,dar nu pot cu lumanare aprinsa ca ma tem de el;o citesc la 12 noaptea;am citit-o odata ,in fiecare zi cate o catisma si acum am inceput s-o citesc la 12 noaptea si citesc mai multi psalmi intr-o seara;n-am impartit-o incat sa citesc 9 seri si cred ca de data asta o termin mai repede de citit;apoi am s-o citesc asa cum imi spui in 9 nopti;cu lumanare aprinsa as putea citi ziua cand el este la serviciu.De Paste m-am spovedit si impartasit si dupa Paste am fost si in pelerinaj la Sf.Mormant ,tot pentru fiul meu;sper sa ma ajute bunul Dumnezeu si sa desfaca tot ce ele au facut. Iti multumesc mult de tot.

  • Daca situatia este asa citeste Psaltirea si in paralel Paraclisul Maicii Domnului grabnic ajutatoare timp de 40 de zile …post obligatoriu miercurea si vinerea …dupa terminarea celor 40 zile faceti o pauza si incepeti sa va rugati din nou…sunt sigura ca Maica Domnului va va ajuta…Eu am avut perioade cand tineam post doar vinerea si nici atunci si un preot mia spus clar, ori tii post miercurea si vinerea ori nu mai tii deloc si rezultatele au aparut…

   • Off si eu am citit Paraclisul Maicii Domnului dar nu stiam de Post am incercat dar nu am reusit mai beam lapte iar seara mancam carne abia acum imi dau seama cat am gresit 😢

 13. Draga Mirela ,eu eram tanara cand am visat-o pe Maica Domnului care mia spus sa tin vinerea;nu stiam ce inseamna si am intrebat pe mama care mi-a spus sa tin post;de atunci am tinut post vinerea,doar uneori cand nu eram acasa si nu putea sa tin,nu tineam;dar foarte rar se intampla asta;atunci cand am visat-o mia spus sa tin vinerea si ma va ajuta ,mai tarziu voi avea nevoie de ajutor,acum sunt altii pe care trebuie sa-i ajute.Intradevar,am avut nevoie de ajutor si m-a ajutat enorm! si acum sper sa ma ajute ,dar sunt disperata cand vad comportarea baiatului si cand stiu cum era.Eu am mai visat-o de aunci pe Maicuta Domnului de mai multe ori;uneori cand aveam probleme ,tot dupa casatoria baiatului o visam si-mi spunea ce sa fac si voi rezolva problema;acum sunt speriata de farmecele pe care le face ( m-am interesat si am aflat de la rudele ei ca face farmece) si nu stiu daca voi fi ajutata;am citit 40 zile acatistul Sf. Ciprian,40 zile Paraclisul Maicii Domnului,Paraclisul Sf.Nectarie si Sf. Ioan Rusu si multe altele; am ajuns la Parintele Iustin Parvu ,care mi-a spus ca nu crede ca se mai poate face ceva;l-au zapacit cu cate ii face.Si sunt speriata ,dar tot cred ca Maica Domnului ma va salva si de data asta.Multumesc mult pentru rabdarea de-a citi durerea mea si pentru sfatul dat .Dumnezeu sa aiba grija de toata lumea si de noi.

  • In Spania la Barcelona locuieste o romanca Lelia Bratu stiu de la tv ca da sfaturi bune..caut-o pe facebook si vorbeste cu ea dar…roaga-te neincetat,posteste si mergi si acolo la biserica…este important in zona unde locuiesti sa mergi la biserica chiar daca sunt catolice..

   • Multumesc mult ! eu merg in fiecare marti la biserica catolica si fac Novena Sf. Anton;am sa incerc sa o caut pe dn.Lelia. Multumesc tare mult. Doamne ajuta !

  • Mai femeie, oare nu sti dumneata ca a zis Iisus ca „cel ce voieste sa vina dupa Mine, sa lase pe fiul si pe mama si pe tatal sau, sa-si ia crucea sa in spate si sa-Mi urmeze Mie”. Asadar, cauta sa te spovedesti la un duhovnic ortodox, du-te in duminici si sarbatori, daca este cu putinta la Biserica Ortodoxa si nu te abate de la calea cea dreapta nici catre catolici, nici catre sectari, si nu mai aprinde de capul tau sau altor naive ca si tine 9 masluri, zece acatiste, 99 de duzine de lumanari si tamaie, ca poti sa cumperi toata tamaia din pangar si sa o arzi, tot nu te ajuta la nimic, ba mai rau, mai ai putin si ajungi si pe la preoti de deschid cartea sau pe la vrajitoare si ghicitoare. Nu intelegi dumneata ca greutatile astea vin ca aducere aminte a pacatelor din tinerete, pacatele alea nespovedite cu inima si sufletul inlacrimate, in genunchi, in fata preotului duhovnic, si apoi, dupa primirea si savarsirea canonului dat de duhovnic, s-or mai alina si durerile.

   • Mai femeie…ce ironic vb…femeia are nevoie de sfat si incurajare si oriunde ar fi ,orinde s-ar afla daca se roaga din suflet D-zeu nu o va lasa….iar referitor si la biserica catolica de cate ori am intrat acolo si m-am rugat D-zeu ma ajutat desi sunt ortodoxa.Ficare face ce vrea si crede de cuviinta si si de starea pe care o are.Toti suntem pacatosi, cine se considera fara pacat sa ia piatra sa arunce.

   • foarte bine ati spus, doar in credinta ortodoxa, cu ajutorul duhovnicilor, prin spovedanie curata si amanuntita si ispasire cu canon putem alunga viforul ispitelor si a necazurilor…in rest, totul ramane la mila lui Dumnezeu…Doamne ajuta!

  • cautati-l pe parintele Daniil Horga com Calugareni Jud. Suceava Eu am fost la el… si am trecut de tot raul…

  • MAICA DOMNULUI nu te va lasa roaga-te din suflet la ea cum se numeste baiatul .Nu stiu daca stie cineva dar rugandu-ne unii pt altii Dumnezeu ne va auzii cu siguranta si ne va indeplini rugamintile vreau numele lui si Hai sa ne rugam unii pt altii nu pt noi insine sunt sigura ca daca eu ma rog pt el altul pt mine vom fi demni de binecuvantarea Domnului. Eu sunt Elena

 14. Si eu am citit si citesc Psaltirea si mai ales psalmii pentru dusmani. Merg la biserica catolica, deoarece nu este biserica ortodoxa in imprejurimi. Preotul catolic este atat de rau, stie ca sunt straina si nici nu saluta, dar eu intru in biserica caci biserica nu este al lui . Psalmii m-au ajutat si ma ajuta ori de cate ori ai citesc. Nu prea stiu multe despre cum trebuie cititi , ma mai informez de pe internet , dar simt ca ceva ma usureaza dupa putin timp de la citire.

  • Vreau sa va intreb despre psalmi, au dat rezultate? Cat timp ati citit? Am si eu o problema si ma interesez poate sa citesc si eu, si care anume. Pot lasa o aderesa de mail daca doriti.

 15. sunt Maria nu stiu cum sa incep am nevoie de un sfat am 42 de ani am fost casatorita dupa 8 ani mam despartit sotul meu ma parasit pt alta dupa 3 ani mam mutat cu alt baiat am un baietel cu el de 7 ani dar de 6 ani sunt singura acelasi lucru am patit ma parasit si el tot pt altcineva acu de 3 ani am avut un prieten care aveam o legatura frumoasa il iubesc mult neam inteles ff bine dar asa cum vam mai spus inainte de craciun neam despartit tot din cauza altei femei care a intervenit in relatia noastra datimi un sfat va rog din suflet ce sa fac ma simt neputincioasa nu stiu din ce cauza mi se intimpla toate astea nu stiu cu ceam gresit si unde sa ma duc doamne ajuta …

  • nici unul nu tea meritat ,o sa vina si cel bun ai rabdare si incredere in dumnezeu Doamne ajuta

  • Offf saraca de tine, incepe prin a citii Paraclisul Maicii Domnului 40 post miercuri si vineri, daca Poti cauta psalmi pt casatorie soarta si citeste-I din suflet ai credinta, incearca sa ierti pe toti ce ti-au facut rau ca sa fii linistita spovedeste -te si incepe rugaciunile ai sa vezi ce bine iti va fii.

 16. eram copil atunci cand bunica citea psaltiea si mi a zis dupa ce a murit bunicul ‘psaltirea si ceaslovul nu au fost luate de pe masa mai ales psaltirea trebuie citita cum nu sta apa ozanei si mai ales la miez de noapte

 17. M-am apucat si eu de citit Psaltirea. Doamne Ajuta!

 18. oameni buni!rugaciunea din suflet,citirea psaltirii si nu o data,pt mine au facut minune.am fost o fata ca oricare,cu bune si rele,poate chiar o fata buna si totusi de la virsta de 19 ani (acum am 47)de cind baiatul cu care aveam planuri de nunta,m-a parasit brusc fara nici o explicatie,pina la 46 de ani nu m-am casatorit.atita timp ( ,adica 27 de ani,si sint ani ,nu gluma,) cit nu am facut nimic pt asta,nici nu m-am casatorit.nu credeam o iota din ce mi se spunea,rideam,nu bagam in seama pe cine imi dadea sfatul sa merg la biserica,la preot.pina la urma ,d-zeu ,cred ,a vazut ca nimeni nu ma poate convinge sa ma rog,si mi-a scos in cale un om care a reusit sa ma convinga!sa ma convinga sa merg la biserica,sa ma rog!au fost momente cind ne-am asezat amindoi pe genunchi si ne-am rugat,am citit multe rugaciuni,am citit psaltirea,cu binecuvintarea preotului binenteles,neamurile noastre s-au rugat pt noi,s-au dus pt noi la maimulte biserici si manastiri,s-au facut rugaciuni in acelasi timp!in vremea asta ne era f rau,eu m-am imbolnavit f grav,totul mergea din rau in mai rau,ne venea sa renuntam la rugaciune dar preotul ne-a spus sa nu ne oprim ,si nu ne-am oprit,chiar daca uneori eram disperati de atita rau.au fost citeva luni de cosmar,parca treceam prin foc.ajunsesem sa ne gindim sa ne despartim,ca poate se va termina raul si greul acela,dar preotii ne-au sustinut si ne-au incurajat sa nu ne oprim din rugaciune si sa nu ne lasam doboriti.asa am facut,d-zeu ne-a dat putere si am depasit cosmarul.sintem casatoriti de mai bine de un an,sintem fericiti,imaginati-va ca eu sint la prima casatorie la virsta asta,ca sint deja cam batrina,ma rog…toata tineretea a trecut asa necasatorita pt ca nu vroiam nici sa aud de rugaciuni si preoti.cum se explica deci,ca atunci cind am inceput sa ma rog ,si altii pt mine,ca si neamurile se rugau si umblau pe la biserici,iata-ma casatorita si bine,multumesc lui d-zeu?mie sa nu-mi mai spuna nimeni ca nu exista miracole!eu l-am trait pe pielea mea!am trait momente de groaza,in timp citeam psaltirea,imi venea sa ma opresc de frica si totusi nu m-am oprit,rugam pe dzeu sa ma ajute si m-a ajutat!au fost lucruri grele si urite facute de oameni rai si invidiosi si care mi-au mincat toata tineretea,si uite ca dzeu m-a ajutat.fara puterea lui eram si acum tot singura si nefericita.a fost suficient sa ma rog lui!si 27 de ani nu m-am rugat.cum se explica?exista sau nu miracole?rugati-va cu lacrimi si dzeu va va auzi si va va ajuta!

 19. domnule PREOT.sant uintr-un mare necaz.am stat 3 ani lin strainatate am 2 copii ii iubesc enorm la fel si pe sotie.dupa ce am venit in tara sotia ma parasit pe motivul ca nu mai sant bani,asta sa intanplat pe data de 6febroarie a divortat de mine pe data de 24 septenbrie nu ma sunat nicodata in acest tinp am avut o casnicie de 12 ani.de cand a plecat am fost pe la mai multi preoti mo rog intens zi si noapte sa pot sa trec peste toate dar nu imi gasesc linistea sufleteasca,ma-am inchis in mine.nu concep viata fara ele.SANTOCHI MEI.CE SFATURI PUTETI SA-MI DATI SA POT SA TRECPESTE TOTE NECAZURILE ACESTEA

  • Iti garantez ajutor 100% citind Paraclisul Maici Domnului 40 de zile la rand .. pe mine ma ajutat de fiecare data si cei in nevoi au avut ajutor si schimbare de bine in cateva zile…ai incredere 🙂

 20. dumnezeu este totul noi suntem nimic si nimic nu indeplinim din ceia ce spune el

 21. Nu am aceasta s
  psatire o citesc prin mediul internetului .foloseste la cv?

 22. de cate ori se citeste pe zi in post psalm 108 si cate zile pt indepartarea vrajmasilor?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: