Ochii lui Dumnezeu in Psalmi

Drd. Piciorus Gianina Maria-Cristina

Sursa: Teologie la Zi

„Domnul este in Biserica cea Sfanta a Lui, Domnul in cer are scaunul Sau. Ochii Lui spre sarac privesc, genele Lui cerceteaza pe fiii oamenilor”. (Ps. 10, 4). Ca si cum Dumnezeu ar privi printre gene, ca si cum S-ar face ca nu vede, dar El „cerceteaza pe cel drept si pe cel necredincios” (Ps. 10, 5). Dumnezeu e plin de blandete si indelung rabda si Se face ca nu vede pacatele noastre, asteptand pocainta noastra.

Domnul e in cer si Domnul e in Biserica, dar El ne vede pe noi pretutindeni. Nu avem unde sa ne ascundem de ochii Lui. Genele Lui sunt ca niste raze care ne ajung pe fiecare in parte si toate lucrurile pe care noi le facem sunt vazute de El, chiar daca noi credem ca pe unele le facem in ascuns si nestiuti de nimeni. Stam sub genele Lui si in lumina ochilor Lui in toata vremea si nu exista umbra a pacatului care sa ne poata ascunda de vederea Lui.

Ni se spune ca „Ochii Lui spre sarac privesc” (Ps. 10, 4) si „Ochii Domnului spre cei drepti” (Ps. 33, 14), „spre cei ce se tem de Dansul” (Ps. 32, 18), ca sa rasplateasca pe cel smerit si pe cel drept si pe cel cu frica de Dumnezeu, si iarasi ca „Ochii Lui spre neamuri privesc” (Ps. 65, 6). Dumnezeu priveste pe fiecare in parte, dar si toate neamurile. Domnul priveste pe cei ce nadajduiesc in El, ca sa-i ajute pe ei. Privirea Domnului nu se intrerupe niciodata, Dumnezeu nu priveste nicio clipa in alta parte, nu ne lasa nevazuti, iar cei Drepti isi afla in aceasta nadejdea lor, bucuria lor necurmata, faptul ca Dumnezeu ii vede intotdeauna si ca nu ii va lasa fara sprijin si fara mila Sa.

Dar Duhul Sfant prin gura Sfantului Prooroc David ne spune ca Dumnezeu nu priveste numai spre cei Sfinti, ci si spre cei pacatosi, ca sa-i avertizeze si sa-i smereasca si sa-i pedepseasca vremelnic si vesnic, daca nu se intorc de la rautate. „Din cer a privit Domnul, vazut-a pe toti fiii oamenilor. Din locasul Sau cel gata, privit-a spre toti cei ce locuiesc pamantul. Cel ce a zidit indeosebi inimile lor, Cel ce pricepe toate lucrurile lor.” (Ps. 32, 13-15) „Ochii Domnului spre cei drepti si urechile Lui spre rugaciunea lor. Iar fata Domnului spre cei ce fac rele, ca sa piara de pe pamant pomenirea lor.” (Ps. 33, 14-15) Fata Domnului priveste atat pe cel drept („Ca drept este Domnul si dreptatea a iubit si fata Lui spre cel drept priveste.” – Ps. 10, 7), cat si pe cel pacatos, fiind unuia spre bucurie vesnica si altuia spre pierzare vesnica.

Ni se spune mereu ca Dumnezeu Se uita la noi din cer, din Biserica Sa, din „locasul Sau cel gata”, ca sa ni se descopere ca Dumnezeu este intru Sfintii Lui si ca priveste pe pamant ca sa rasplateasca prin acelasi Rai al Sfintilor si celor ce se pregatesc in prezent pentru el si ca sa-i alunge din el pe cei care nu cred in rasplatirea vesnica a faptelor lor sau nu tin seama de ea.

Cercetarea si privirea lui Dumnezeu neintrerupta asupra noastra ne face o nemasurata cinste, ca Dumnezeu Se uita la noi sa vada ceea ce facem, fara incetare. Ele sunt o bucurie pentru noi, cand nadajduim in Dumnezeu, pentru ca dumnezeiescul psalmist ne transmite ca El nu ne uita nici o secunda si ne vede chiar si cand noi dormim sau nu mai stim ce facem, in timp ce pentru cei ce nu vor sa asculte de Dumnezeu este o cutremurare plina de frica vinovata, faptul ca Dumnezeu ii priveste.

Ochii lui Dumnezeu indreptati asupra noastra in mod neobosit sunt o dovada a Atotputerniciei Sale, dar si a iubirii nesfarsite cu care ne priveste Dumnezeu in fiecare clipa a vietii si ne ajuta pasii in aceasta existenta.

~ de Petre pe august 31, 2008.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: