Bunatatea aratata de David lui Saul

Mica Biblie

Institutul Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane


David se ascunsese in muntii Enghedi, iar Saul se puse sa-l urmareasca cu trei mii de oameni.

Si a mers pana la o stana de oi, care era langa drum; acolo era o pestera si Saul a intrat in ea pentru nevoile sale; David insa si oamenii lui sedeau in fundul pesterii.


Atunci a zis catre David oamenii lui: „Aceasta e ziua de care ti-a vorbit Domnul, zicand: „Iata Eu voi da pe vrajmasul tau in mainile tale si vei face cu el ce vei vrea”.


David se scula si taie incetisor poala hainei de deasupra a lui Saul.


Iar dupa ce Saul s-a sculat si a plecat, s-a sculat si David si iesind din pestera, a strigat dupa Saul si a zis: „Domnul meu, rege!”. Saul se uita inapoi, iar David se arunca cu fata la pamant si i se inchina.


Apoi zise David catre Saul: „De ce asculti de vorbele oamenilor care zic: Iata David unelteste rele impotriva ta! Iata, astazi vad ochii tai ca Domnul te-a dat acum in mainile mele, aici in pestera, si mie mi s-a zis sa te ucid; eu insa te-am crutat si am zis: nu voi ridica mana asupra domnului meu, pentru ca e unsul Domnului.


Priveste, parintele meu, poala hainei tale in mainile mele; ti-am taiat poala hainei, dar de ucis nu te-am ucis. Afla dar si te incredinteaza, ca nu este rau in mana mea, nici viclesug, si n-am gresit cu nimic impotriva ta; tu insa cauti sufletul meu, ca sa-l iei”.


Dupa ce David a ispravit de vorbit cuvintele acestea catre Saul, Saul a zis: „Al tau e oare glasul acesta, fiul meu David?” Si ridicandu-si glasul a plans.


Si a zis catre David: „Tu esti mai drept decat mine, caci mi-ai rasplatit cu bine, iar eu te-am rasplatit cu rau; Dumnezeu sa-ti rasplateasca cu bine pentru ceea ce ai facut tu astazi cu mine”. Apoi Saul s-a dus la casa sa, iar David si oamenii sai s-au suit in niste locuri tari.


La catava vreme dupa aceea, Saul a auzit ca David s-a ascuns spre miazazi de Hebron, in pustiul Zif, si s-a pornit numaidecat sa-l caute cu 3000 de oameni. Urmat de Abisai, David s-a furisat in cortul lui Saul, pe cand dormea. Abisai a vrut sa-l omoare pe loc.


David insa a zis catre Abisai: „Sa nu-l ucizi, caci cine-si va ridica mana asupra unsului Domnului si va ramane nepedepsit?”


Si David s-a multumit sa ia numai sulita si vasul cu apa al regelui. Apoi suindu-se pe o culme, a strigat catre Abner, generalul lui Saul, si a zis: „De ce nu pazesti pe rege, stapanul tau? Priveste unde-i sulita regelui si vasul cu apa care era la capul lui!”.


Saul insa a cunoscut glasul lui David si a zis: „Al tau e glasul acesta, fiul meu?”


Iar David a raspuns: „Al meu, domnul meu, rege! Pentru ce urmareste domnul meu pe robul sau? Ce am facut eu? Sau ce rau e in mana mea?”


Iar Saul a zis: „Am gresit! Intoarce-te, fiul meu David, ca nu-ti voi mai face rau, pentru ca sufletul meu a fost acum scump in ochii tai; nebuneste m-am purtat si am gresit foarte mult. Binecuvantat sa fii tu, fiul meu David; si lucrul sa-l faci si de dovedit sa dovedesti”. Si s-a dus David in drumul sau, iar Saul s-a intors la locul lui (1 Reg. 24-31; 2 Reg. 1).


A Mea este razbunarea si rasplatirea (Deut. 32, 35).


Samuel a murit la Rama, cetatea sa, si a fost plans de tot Israelul.

~ de Petre pe aprilie 6, 2008.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: