Regele Saul

Mica Biblie

Institutul Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane

In vremea aceea era unul din fiii lui Veniamin, cu numele Chis, fiul lui Abiel, fiul lui Teior, fiul lui Becorat, fiul lui Afia, fiul unui veniaminean, om de isprava.

Acesta avea un fiu, cu numele Saul, tanar si frumos, incat nu mai era nimeni in Israel mai frumos ca el; acesta era de la umeri in sus mai inalt decat tot poporul. Odata s-au ratacit asinele lui Chis, tatal lui Saul, si a zis Chis catre Saul, fiul sau: „Ia cu tine pe unul din argati si, sculandu-te, du-te de cauta asinele”.

Si tot cautand ei asinele, au ajuns pana la Rama, unde traia Samuel, si s-au abatut pe la dansul, sa vada, nu cumva le-ar putea el spune de paguba lor. Si dupa ce s-a infatisat Saul inaintea lui Samuel, Domnul a zis catre batranul judecator: „Iata omul despre care ti-am vorbit Eu. Acesta va carmui pe poporul Meu!” Atunci Samuel a zis catre Saul: „Nu te mai ingriji de asine, ca s-au gasit!”

Atunci, luand Samuel vasul cel cu untdelemn, a turnat pe capul lui Saul si l-a sarutat, zicand: „Iata Domnul te unge pe tine carmuitor al mostenirii Sale; vei domni peste poporul Domnului si-l vei izbavi din mana vrajmasilor celor dimprejurul lor. Dupa aceea Saul s-a intors acasa.

Saul ales rege

Atunci a adunat Samuel poporul la Domnul, in Mitpa, si a zis catre fiii lui Israel: „Asa zice Domnul Dumnezeul lui Israel: „Eu am scos pe Israel din Egipt si v-am izbavit din mana egiptenilor si din mana tuturor imparatiilor care va apasau. Dar voi acum ati lepadat pe Domnul Dumnezeul vostru, care va scapa din toate necazurile si nevoile voastre, si ati zis catre El: „Pune rege peste noi!” Infatisati-va dar inaintea Domnului, dupa semintiile voastre si dupa familiile voastre”.

Si a poruncit Samuel tuturor semintiilor lui Israel sa se apropie si a fost aratata semintia lui Veniamin.

Apoi a poruncit sa se apropie familiile din semintia lui Veniamin si a fost aratata familia lui Matri; dupa aceea s-au dus barbatii din familia lui Matri si a fost numit Saul, fiul lui Chis, si l-au cautat, dar nu l-au gasit.

Si au intrebat iarasi pe Domnul: „Veni-va el oare aici?” Iar Domnul a zis: „Iata-l se ascunde printre lucruri”.

Atunci au alergat si l-au luat de acolo si el a stat in mijlocul poporului, si poporul ii venea numai pana la umeri.

Si a zis Samuel catre tot poporul: „Vedeti pe cine a ales Domnul? Asemenea lui nu-i in tot poporul”. Atunci tot poporul a strigat si a zis: „Sa traiasca regele!”

Samuel a zis odata catre Saul: „Mergi acum si bate pe Amalec si pe Ierim si nimiceste toate ale lui. Sa nu iei pentru tine nimic de la ei, ci nimiceste si da blestemului toate cate are. Sa nu-l cruti, ci sa dai mortii de la barbat pana la femeie, de la tanar pana la pruncul de san, de la bou pana la oaie, de la camila pana la asin”.

Atunci a lovit Saul pe Amalec si l-a batut de la Havila pana la hotarele Sur, care-i in fata Egiptului, iar pe Agag, regele lui Amalec, l-a prins viu si pe popor l-a ucis tot cu sabia si au ucis si pe Ierim.

Dar Saul si poporul au crutat pe Agag, pe cele mai bune din oi si din vitele cornute, mieii ingrasati si tot ce era bun, si n-a vrut sa le piarda; iar toate lucrurile neinsemnate si rele le-au pierdut.

Atunci a fost cuvantul Domnului catre Samuel astfel: „Imi pare rau ca am pus pe Saul rege, caci el s-a abatut de la Mine si cuvantul Meu nu l-a plinit”. Si s-a intristat Samuel si a strigat catre Domnul toata noaptea.

Iar a doua zi dis-de-dimineata sculandu-se, a iesit in intampinarea lui Saul. Si i s-a spus lui Samuel ca Saul a fost pe Carmel si si-a ridicat acolo semn de aducere aminte, iar de acolo s-a intors si s-a coborat la Ghilgal.

Iar dupa ce a ajuns Samuel la Saul, Saul i-a spus: „Iata am plinit cuvantul tau!”.

Zis-a Samuel: „Dar ce-i acest zbieret de oi ce-mi ajunge la urechi si acel muget de boi pe care-l aud?”.

Iar Saul a raspuns: „Le-am adus de la Amalec, de vreme ce poporul a crutat pe cele mai bune din oi si din vitele mari, ca sa se aduca jertfa Domnului Dumnezeului tau. Iar pe celelalte le-a nimicit”.

Raspuns-a Samuel: „Au doara arderile de tot si jertfele sunt tot asa de placute Domnului ca si ascultarea glasului Domnului? Ascultarea e mai buna decat jertfa si supunerea mai buna decat grasimea berbecilor. Caci nesupunerea este un pacat la fel cu vrajitoria si impotrivirea e la fel cu inchinarea la idoli. Pentru ca ai lepadat cuvantul Domnului, si El te-a lepadat, ca sa nu mai fii rege peste Israel!”.

La aceste cuvinte Samuel s-a intors acasa si dupa aceea n-a mai vazut pe Saul, pana in ziua mortii sale (1 Regi 8, 15).

Cine se va inalta pe sine se va smeri, si cine se va smeri pe sine se va inalta (Mt. 23, 12).


~ de Petre pe martie 22, 2008.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: